PHP DERSLERİ – Ders 1 – PHP Nedir?

12 Aralık 2019 ile Fatih Canbolat

Php Nedir?

PHP dilini kısaca dinamil olarak web sayfaları hazırlamak için geliştirilmiş web tabanlı progralama dili olarak tanımlayabiliriz. PHP yıllarca personel home page (kişisel anasayfa) olarak tanımlanıyordu. Ancak artık PHP kelimesini açılımı PHP:Hypertext Preprocessor (üstün yazı ön işlemcisi) olarak değiştirildi. Php ilk olarak 1995 yılında Danimarka kökenli Kanadalı yazılımcı olan Rasmus Lendorf tarafından oluşturuldu. Lendorf ilk olarak Perl betiği halinde sitesine gelen ziyaretçi sayısını öğrenmek için yazmış ancak zamanla sevilen ve durmaksızın gelişen bir dil halini almıştır. Tabi durmadan gelişmesinin ve yayılmasını sebeplerinden biri de açık kaynak kodlu olarak dağıtılmasıdır.

Php İle Neler Yapılır?

Php web sitelerinin görünümü ile ilgilenmez. PHP bir programlama dilidir. Arka planda çalışırız, hesaplar ve işlemler yapar, kullanıcıya bu işlemleri HTML çıktısı olarak gösteriri. PHP, HTML CSS ve JS gibi dillerle içiçe kullanılarak görsel bir hal alır. Tek başına bir anlam ifade etmez. Neler yapılır sorusuna gelecek olursak; bu geliştiricinin hayal gücüne ve becerileri ile doğru orantılıdır. Şu anda web ortamında gördüğümüz her türlü uygulama PHP ile geliştirilebilir.

  • Google
  • Facebook
  • Twitter
  • Wikipedia

gibi sitelerde PHP dili kullanılmıştır.

Avantajları

Php dilinin avantajları sadece bunlarla sınırlı değildir ama yine de birkaçını burada sıralayalım.

  • PHP ücretsizdir. Lisans, program vs masrafları yoktur.
  • PHP hemen hemen her türlü işletim sisteminde ufak tefek ayarlamalardan sonra çalışabilir.
  • PHP basit syntaxa sahip bir dildir. Öğrenmesi kolaydır.
  • Hemen hemen bütün veritabanı motorları (mysql, mssql, oracle…) ile entegre olabilir.
  • Açık kaynak kodludur. Yani kaynak kodlarına herkes ulaşabilir, ve herkes tarafından geliştirilebilir.
  • Kaynak sıkıntısı yok denecek kadar azdır. Kullanımı çok yaygındır. Bir hata veya sorunla karşılaşıldığında kaynak ve çözüm sıkıntısı çekilmez.
  • Derlemeye ihtiyaç duymaz. Basit bir metin editörü ile yazılıp sunucuya yüklendiğinde çalışır hale gelir.

Dezavantajları

Her yazılım dili gibi PHP dilininde eksikleri mutlaka vardır. Ama açık kaynaklı ve yaygın bir dil olmasından dolayı sürekli geliştirilmekte ve yeni sürümler çıkarılmaktadır. Yine en yaygın eksiklerinden biraz bahsedelim.

  • Sürümler arası farklar.
  • Nesne yönetimli programlamanın eksikliği

Nasıl Çalışır?

PHP diğer bütün web programlama dilleri ile neredeyse aynı mantık ile çalışır. Ama PHP kodlarını derlemek için PHP sunucusuna ihtiyaç duyar. HTML dilinin içine gömülebilen PHP kodları sunucuya gönderilir. Sunucu html sayfasının içindeki php kodlarını seçer ve bu kodları çalıştırarak sonuçlar üretir. Bu sonuçları kullanıcıya html kodları olarak tekrar gönderir. Html kodlarının içine yerleştirilen php kodları kullanıcıya html olarak döner, yani ziyaretçi sayfa kaynağında php kodlarını göremez. Sadece html kodları görünür.

Php Öğrenmeden Önce

PHP dilini öğrenmeden önce html, css, javascript dili gibi tasarım dillerini bilmek gerekir. Çünkü tek başına PHP bilmek bir web uygulaması yapmak için yeterli değildir. Görsel ve etkileşimli bir web uygulaması yapmak için betik dilleri mutkala bilinmelidir.